top of page

Günümüzde insanların konuşmalarını dinlerken çok ilgimi çeken bir konu oldu. Muhakkak bir çok konuşmada bu kelimeyi birilerinden farklı şekillerde duydum.

Aslında sohbet arasında bir konuyu anlatırken benim travmam var dediklerinde, kişi bu konu ile ilgili baş edemediğim eski duygularım var demek istiyor.


Peki Travma nedir?

kişinin kendi veya yakınlarının başına gelen, baş edemediği duygu durumudur. Olaylar travmaya sebebiyet veren etkenlerdir ve sizin Travma dediğiniz konu aslında sizin duygularınızdır. Tanıdığınızın birinin başına bir olay geldiğinde sizin ona tanık veya duydunuzda, yoğun bir korku hali ve nasıl baş edeceğinizi bilmediğinizde bu duygu durumu Travmaya donuşe bilir. Örk : fiziksel şiddet, cinsel istismar, kazalar, kasıtlı/kasıtsız birinin olmesine sebep olmak, uzuv kaybı, aile içi şiddet, çocukken anne ve babanın sağlıksız iletişimi, yakının kaybı, yakının hastalığı (psikolojik/fiziksel), deprem, savaş ve..... konu yer almaktadır. Kişi anı yaşamaktan ziyade yoğun bir stress ve kaygı yaşar ve bu da hayatını etkiler.

Travma yaratan bir olayın yaşanmasından sonra, o olayın günlük yaşamda veya rüyada tekrar yaşanması ve o olayı hatırlatan şeylerden kaçmaya yol açan aşırı bir kaygı ve uyarılmışlık hali, Tavma sonrası stress bozukluğuna (TSSB) sebebiyet verir.


Not : Özellikle çocuklarınızın yanında yaşananlar ve çocuğunıza olan davranışlarınız, çocuğun bütün hayatını etkilediğini unutmayın!

bottom of page